Winterkleden

Heeft u een winterkleed nodig? Beukenholdt zeilmakerij levert een op maat gemaakt winterkleed speciaal voor uw boot, en geheel gemaakt volgens uw eigen wensen.

Winterkleden kunnen op verschillende manieren worden uitgevoerd en kunnen worden gemaakt van verschillende soorten doek.

Winterkleed 004

Voor boten waarbij goede ventilatie van belang is adviseren wij polyester/katoendoek. Dit is een sterk doek met ademende eigenschappen en is zeer geschikt voor een winterkleed. Dit doek wordt veel gebruikt bij boten met veel houtwerk of voor winterkleden voor grotere schepen zoals motorjachten.

Winterkleed 006b

Voor veel polyester boten en sloepen is een pvc doek van ca. 650 gram/m2 een goede keuze. Dit is een zeer sterk doek met een glad oppervlak, zodat regenwater en sneeuw goed afgevoerd wordt. Voor de nodige ventilatie worden er op een aantal plekken ventilatiepunten aangebracht.

Winterkleden worden meestal rondom de boot aangespannen onder de stootrand of kabelaring middels een band of koord in een zoom. Standaard wordt er in de zoom een nylonkoord aangebracht. Deze kan op één of meerdere punten onderbroken worden, waar deze dan aangetrokken en vastgeknoopt kan worden. Ook kan er in plaats van een koord een spanband in de zoom worden aangebracht. Voordeel van een spanband is dat deze gemakkelijker strak aan te spannen is door het gebruik van een bandklem die de band vasthoudt wanneer je deze strak trekt. Bovendien is een spanband weinig rekbaar, zodat de band langdurig strak gespannen blijft.

Winterkleed groot

Het is uiteraard ook mogelijk om het winterkleed langer te maken, zodat ook de romp beschermd blijft.

Rondom worden winterkleden altijd voorzien van lippen met ogen. Deze kunnen gebruikt worden om het kleed vast te zetten met lijnen onder de boot door.

Een goed winterkleed wordt altijd gedragen door een goede dekzeilondersteuning. Ook dit kunnen wij leveren. Er zijn verschillende soorten ondersteuningen mogelijk. Zo kan er gebruik worden gemaakt van een zware spanband die in het midden over de lengte van de boot kan worden gespannen. Dit is een goede oplossing wanneer u beschikt over weinig bergruimte om het winterkleed met ondersteuning te kunnen opslaan in het vaarseizoen. De beste ondersteuning voor een winterkleed is de vaste ondersteuningsbalk. Dit is een bij voorkeur rechte balk die in het midden van de boot over de lengte wordt geplaatst. Deze balk kan worden uitgevoerd in hout, maar tegenwoordig wordt er steeds vaker een aluminium buis van 50mm. diameter gebruikt. De balk wordt geplaatst op lossen voeten/kruizen, waarin stukken buis kunnen worden geplaatst die op de juiste hoogte worden gemaakt. De balk rust dan op de stukken buis doordat de balk is voorzien van gaten/uitsparingen op de juiste plekken.

Indien het winterkleed geleverd kan worden na 1 oktober geldt er een winterkorting van 10%.  Wilt u verzekerd zijn van levering van een winterzeil voor 1 november? Neemt u dan bij voorkeur voor 1 augustus contact met ons op. Het aantal opdrachten dat wij kunnen aannemen in de winterperiode is beperkt.